BEZ LEPKU


Produkce bílé mouky se za posledních 50 let mnohonásobně zvýšila díky šlechtění tetraploidních odrůd, obsah lepku v obilí se zvýšil až 20x. Tedy i zátěž lepkem současné populace je vyšší než v minulosti. Nejzdravější diety jsou dnes založeny na příjmu základních kvalitních potravin a jídel z nich, tedy stravy omezující průmyslově upravované potraviny. Každému prospěje i omezení lepku, nadbytek pšenice v jídelníčku nahradíme dalšími druhy obilovin. Úplná eliminace například kvalitního kváskového pečiva není pro jednotlivce bez zdravotních potíží nutná.

Hlavním problémem je v současnosti výroba nekvalitních a biologicky málo hodnotných, ale bohužel levných potravin. V dnešním světě ekonomiky trhu, ve kterém se důraz klade na nízkou cenu potravin, pak vítězí kritéria jako trvanlivost, nízké výrobní náklady. Důsledkem je využívání stabilizátorů, konzervantů a další chemie, chemie a chemie. Takto upravené potraviny pak mají neblahý vliv na imunitu populace již od kojeneckého věku. Pak musíme čelit obrovskému nárůstu alergií, atopií, celiakií a dalších autoimunitních chorob.

Nemoci související s lepkem

  • Nejzávažnější je z medicínského hlediska celiakie. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém u predisponovaných jedinců (genetiky pozitivní HLA DQ2, DQ8) vzniká imunitní reakce na lepek ve sliznici tenkého střeva. Důsledkem toho je zeslabení sliznice s vymizením klků v tenkém střevě s odpovídajícími následky – porucha vstřebávání potravin. Četnost v naší populaci je 1 % obyvatel, ale předpokládá se nárůst až na 3 %.

  • Další jednotkou je potravinová alergie na lepek, při níž lepek vyvolává alergickou reakci s otokem sliznice tenkého střeva a následně klinickými projevy, mezi které patří bolesti, průjmy atd. Četnost se předpokládá také kolem 1 až 3 % populace.

  • Třetí jednotkou je intolerance lepku (neceliakální intolerance lepku), kdy je vyloučena celiakie (negativní sérologie a negativní histologie z dvanáctníku). Četnost není známá, ale nyní se v USA předpokládá až u 6 % populace.

Můžete, prosím, pro upřesnění uvést, při kterých nemocech je třeba lepek zcela vyloučit z jídelníčku a kdy jej stačí pouze omezit? Přísná bezlepková dieta je nutná u celiakie, kde je celoživotní a důsledná. U potravinové alergie závisí na klinice příznaků, proto je vhodné jen zásadně omezit lepek hlavně ve formě pečiva. U intolerance lepku také dieta nemusí být přísná a závisí na klinice. Celiakie kteréhokoliv z partnerů bez dodržování diety může být příčinou neplodnosti. Vědí o tom čeští gynekologové? Je běžné před zahájením poměrně finančně náročné a pro organismus zátěžové farmakoterapie neplodnosti požadovat vyzkoušení bezlepkové diety partnerů?

 

Celý rozhovordietoložky Margity Slimákové a primáře gastroenterologie Vítkovické nemocnice MUDr. Petra Fojtíka najdete na tomto odkazu https://www.margit.cz/komu-a-jak-muze-lepek-skodit/.

U nás v kavárně se můžete občerstvit také moučníky bez lepku a laktózy či zcela bez mléka. Vyrábíme je z přirozeně bezlepkových surovin. Cukr používáme v omezeném množství
převážně ovocný a třtinový.










2015 © PiDi Soft |  Odkazy