CUKR - ZÁKEŘNÝ VRAH


Cukr

Sladká chuť je pro nás přirozená, víte proč? První náš pokrm je mateřské mléko, které chutná nasládle. Sladká je také mrkev, červená řepa, kedluben, obiloviny …to jsou přirozené potraviny. Cukr z nich se vstřebává do našeho těla postupně, je to cukr složitý a je pro naše tělo prospěšný.
V současné době se však ve velkém vyrábí cukr jednoduchý, který našemu tělu škodí a vytváří závislost. Toho zneužívají potravinářské giganty, přidávají cukr i tam, kde bychom jej nečekali. Také recepty na cukroví a moučníky prezentované v kuchařkách, časopisech a médiích obsahují velké množství cukru.V pekařstvích sladké pečivo pod vrstvou cukru téměř není vidět. Cukr se jako červená nittáhne většinou našich pokrmů.

První cukr se objevil v 15. století a 100 g cukru mělo hodnotu tří volů.Dnes konzumujeme 110 g cukru denně. Cukr je velmi levný a jeho spotřeba enormní. I přesto, že lékaři doporučují nekonzumovat více než 20 kg cukru na osobu a rok, tak u nás v ČR spotřebujeme dvojnásobek – jeden člověk v průměru sní 40 kg cukru za rok. Stali jsme se na cukru závislí. Svoji závislost si člověk uvědomí až tehdy, když se rozhodne s danou věcí přestat. Není to ale jednoduché, vždyť si svůj návyk pěstujeme od dětství.

Byli jste někdy na horské dráze? To je zážitek!
Přesně totéž se děje ve vašem těle, když sníte dávku jednoduchého cukru (sladkou limonádu, zmrzlinu, tyčinku Mars, Tatranku …). V krvi vyletí prudce nahoru cukr. Tělo zachraňuje situaci dávkou inzulínu, a protože je to tak rychlé, předávkuje ho. Řítíte se dolů a za chvíli bliká výstražné světlo, protože je cukru nedostatek. Tělo tedy vpustí do žil rezervní cukr z jater. Protože je to tak rychlé, opět to nedokáže odhadnout a uvolní ho moc
a situace se opakuje… inzulín cukr, inzulín, cukr…. Hladina cukru tak lítá jako na horské dráze z jednoho extrému do druhého, organizmus je vystaven extrémnímu zatížení a tělo v rychlosti ukládá zpracovaný
v podobě tuku na nejbližší možné místo – a to i cukr odčerpaný z jater, který obvykle slouží jako zásobárna
pro případ nouze. Výsledkem je nervozita, bolesti hlavy,atd.
Cukr také ovlivňuje hladinu pH v těle. Vzniká větší množství kyselin a spolu s dalšími kyselinotvornými potravinami a stresemse tělo dostane do acidobazické nerovnováhy. V těle však musí být stále pH 7,35, proto v krvi fungují mechanismy na jeho vyrovnávání.
Tělo si bere minerály z tkání, z kostí. Pokud stav přetrvává, dochází k nedostatku minerálů v těle a k řídnutí kostí.

Co je tedy důležité:

 

  • pít dostatečné množství čisté, nezávadné vody
  • vyhnout se potravinám se skrytým cukrem  (v naší Zdravé výživě máme „strašáky“, kde uvidíte, kolik cukru některé nápoje obsahují)
  • uvědomit si, že sladkosti jsou pochutina, ne potravina, která je součástí jídelníčku, proto nenahrazovat sladkostmi běžné jídlo
  • snížit dávky cukru v receptech na moučníky a cukroví, část nahradit stévií, sušeným ovocem, popřípadě fruktózou
  • při pečení používat celozrnou mouku místo bílé pšeničné
  • zařadit do jídelníčku zásadotvorné potraviny a nápoje, jako je syrová zelenina, ovoce, zelený čaj, bylinné čaje
  • dodržovat pravidelnou a pestrou stravu, která předchází tomu, že vyhladovíte a sáhnete po rychlé energii
  • sladkostech

Acidobazickou rovnováhu vám také pomůže vyrovnat produkt COL pH TABS, informace naleznete v odkazu
fin ColpHtabs. Zakoupit si jej můžete přes tento odkaz nebo v naší Zdravé výživě.

Rádi vám pomůžeme a poradíme v naší poradně. Analýzou vašeho těla zjistíme pH, stav vašich orgánů včetně kostí, stav vitamínů, minerálů a stopových prvků a doporučíme vhodná opatření. Podrobnější informace na tomto webu v sekci PORADENSTVÍ.










2015 © PiDi Soft |  Odkazy